• Niels Rask

Mac på kliniken, vi är närmare än du tror


Windows dominerande ställning på våra tandkliniker kan vara på väg mot sitt slut. Nya journal- och röntgensystem öppnar upp för användning av Mac OSX och andra operativsystem

Få dentala verktyg/program har idag stöd för Macs operativsystem. Utvecklingen har varit något trögrörlig och tillverkare av medicinteknisk mjukvara har helt enkelt inte hängt med i "Mac-revolutionen". Istället har man fokuserat på att optimera för Windows. Synd tycker vi, eftersom Mac har en del fint att bjuda på.

Macs hård- och mjukvara är ofta stabilare och "bara fungerar" utan krångel. Vi själva använder t.ex. Mac för utveckling av vår journalsystemsprodukt. Tillförlitligheten och driftsäkerheten är högre - hårdvaran kraschar mer sällan och är mer robust än traditionella Windows-datorer.

"Det borde vara olagligt att titta på röntgenbilder utan Apples retinaskärmar" - en av kommentarerna vi fått från Muntra-användare som också är entusiastiska Mac-fans.

Rätt eller fel, Macs skärmar har hög upplösning i förhållande till det mesta på marknaden. Vilket i sin tur innebär mer information i medicinskt syfte när en röntgenbild ska tolkas, bättre underlag för att utfärda diagnos, ja ni fattar.

Bortsett från bildskärmens höga upplösning finns ytterligare en fördel - driftsäkerheten. Macs operativsystem är mer robusta än Windows. Risken för störningar och uppehåll minskar för kliniken. Dessutom är omfattningen av virus på Mac lägre än Windows. Ett gammalt säljargument för Mac, men som faktiskt är lika sant idag som det var för tio år sen. En Mac på kliniken innebär således bättre IT-säkerhet.

På Swedental i Göteborg smyglanserade Kavo ett bildhanteringsprogram, DTX Studio, som fungerar på Mac. Det här tycker vi och många Muntra-användare är intressant. Vi ser fram emot att följa utvecklingen och hoppas att fler tillverkare följer Kavos exempel.

Under våren har Mac-älskare möjlighet att testa på och uppleva skillnaden med en Mac på kliniken och ett modernt digitalt flöde, med röntgenprogrammet DTX Studio som integreras med journalsystemet Muntra.

Är du intresserad av att prova på detta, så kan du bjuda in en representant från Kavo till kliniken. De tar med sig och ställer upp en Mac med 27-tums knivskarp skärm. Du får möjlighet att använda datorn under en dag och testa flödena i Muntra och DTX Studio.

Det går även att testa systemen i riktiga behandlingar med patienter. Samtliga bilder och information som du tar med DTX Studio exporteras efter dagens slut. Dessa kan du sedan spara och lägga in i ditt nuvarande system. På så vis går ingen patientdata förlorad under testet.

Nyfiken och vill veta mer? Kontakta oss och anmäl intresse här >